FAQ

11. november 2019

Hvordan virker en blodtryksmåler?

Et blodtryksapparat er en maskine, hvormed man kan måle blodtrykket og pulsen. De kommer i lidt forskellige udgaver, men den mest almindelige er den udgave, lægen også oftest bruger, hvor man har en manchet om overarmen. Denne manchet pustes op, så den strammer let om armen, og blodet dermed kortvarigt stoppes i dens strøm gennem blodårerne. Når blodtryksapparatet så igen langsomt lukker luften ud af manchetten, vil blodet igen løbe igennem den stadig afklemte åre. Dette kan aflæses af blodtryksapparatet som en række ”dunk”, som man også selv kan fornemme svagt i armen. Dunket opstår, fordi der opstår turbulens i blodet, når blod skal passere en åre, der er klemt let af. Før nutidens automatiske blodtryksapparat anvendte lægen en oppustelig manchet og lyttede selv efter dunket i årene med sit stetoskop. Nu har blodtryksapparatet en lille, indbygget mikrofon, der kan registrere dunkene og dermed let lave en præcis måling. Enkelte læger anvender stadig den ældre metode, men de elektroniske blodtryksapparater er smarte og effektive og kræver ingen medicinuddannelse.

Hvad koster en blodtryksmåler?

Man kan få blodtryksapparater i mange forskellige prisklasser. Hvis man blot skal have en helt simpel udgave uden for mange funktioner, kan man godt komme lige under 500 kroner. Er man derimod interesseret i en mere avanceret model med mange spændende funktioner, så vil prisen være tilsvarende højere. Jo mere ekstra, blodtryksapparatet kan, jo højere vil prisen også være. Det kan dog være vigtigt at holde sig for øje, om produktet er klinisk godkendt, da en billig model kan risikere at lave upræcise målinger.

Hvilken blodtryksmåler er bedst?

Det bedste blodtryksapparat afhænger lidt af behovet. Hvis man helst vil have udgaven med overarmsmanchet, skal man selvfølgelig gå efter den, fremfor en af de andre udgaver. Har man tænkt sig at købe en udgave med overarmsmanchet, skal man være opmærksom på, om manchetten passer til armens omkreds. Hvis man har en meget tynd eller kraftig arm, hvor målingen skal foretages, kan det anbefales at prøve manchetten på, før man køber. For nogle ældre kan armen også grundet skøre blodkar blive hurtigt irriteret grundet en meget stram manchet eller et blodtryksapparat, der lukker luften langsomt ud. Det vil nemlig medføre et ubehag af tryk, der kan føles ubehageligt eller endda grænsende til smertefuldt. Hvis man skal finde en meget seniorvenlig udgave, kan man foruden en blød og mindre stram manchet også vælge et meget simpelt blodtryksapparat uden for mange funktioner og med et stort og letlæseligt display.

Man kan have forskellige grunde til at foretrække én udgave fremfor en anden, da eksempelvis overarmsmanchetten kræver nogle fingerkræfter at få både af og på igen. Det kan derfor være en fordel for den, der ikke har så mange armkræfter at købe en af udgaverne til håndledet.

Dermed bærer man blodtryksapparatet omkring håndledet og skal ikke bakse med manchetten omkring overarmen. Desværre er håndledsmåleren også en smule mere upræcis og kræver lidt mere tilvænning at anvende. Manchetten om håndledet vil puste sig op, når den er placeret korrekt, så det skal man lære at få den til. Derudover skal man ligeledes positionere sin krop rigtigt, så armen er korrekt anbragt i forhold til hjertet. Det lille håndledsblodtryksapparat er dog meget kompakt og let at have med på farten eller på rejser.

Hvordan virker en blodtryksmåler?

Når man skal fortage en måling af blodtrykket, er det enormt vigtigt, at man slapper helt af og befinder sig i hvile. Der må ikke være forstyrrende elementer, der kan få blodtrykket til at stige. Man kan nogle gange få misvisende målinger hos lægen, hvor mange kan blive ekstra nervøse, hvilket påvirker blodtrykket. Det er derfor en fordel at befinde sig i vante og afslappende omgivelser, inden man foretager en blodtryksmåling.

Når man skal aflæse resultatet af målingen, vil det stå som henholdsvis det systoliske blodtryk og det diastoliske blodtryk. Det systoliske blodtryk er målingen af hjertets tryk, når det trækker sig sammen, og det diastoliske blodtryk er pausen mellem to hjerteslag, hvor trykket falder. Det normale blodtryk ligger på 120/80 og derunder.

Hvad hedder en blodtryksmåler?

Det mest almindeligt brugte navn for en blodtryksmåler er blodtryksapparat, men kaldes med fagord et manometer.

Related Posts

Blodtryksmåler – tjek dit helbred på ingen tid

Blodtryksmåler – tjek dit helbred på ingen tid

Det vigtigste i denne verden, er uden tvivl dit helbred. Derfor fortjener du altid at få muligheden for at tjekke efter, hvordan din krop har det. Du kan naturligvis få undersøgt dit blodtryk hos din egen læge, men de lange ventetider i både kalenderen og i...

Blodtryksmåling

Blodtryksmåling

Langt de fleste danskere har prøvet at få målt deres blodtryk. Blodtryksmåling er en forholdsvis simpel undersøgelse, der giver rigtig mange nyttige oplysninger omkring blodkarrenes og hjertets tilstand. Det er en rigtig god ide, at man får målt sit blodtryk fra tid...